Kaarsen maken kan een enorm leuke activiteit zijn om je mee bezig te houden, maar ook kan het behoorlijk frustrerend zijn. Veel beginners kampen met fouten zoals kaarsen die tunnelen, luchtbellen bevatten of krimpen. Daarom onze 5 onmisbare tips die je helpen dit te voorkomen!
1. Experimenteer en maak notities
Vooral aan het begin is het belangrijk om te experimenteren. Je kunt namelijk een ontelbare hoeveelheid combinaties maken. Denk hierbij aan verschillen in lont, parfum, wax en temperatuur. Daarom zijn hierbij Post-its je beste vriend. Schrijf terwijl je bezig bent met een kaars te maken op wat je aan het doen bent. Zo weet je als de kaars goed is wat je precies moet doen om er nog een te maken.
Hier onze lijst wat we belangrijk vinden om op te schrijven:
- Het percentage parfum
- Gebruikte soort kaarsenwas
- Kamertemperatuur
- Type lont
- Temperatuur waarbij de kaars gegoten is
- Temperatuur waarbij je de parfum hebt toegevoegd
Het zou natuurlijk zonde zijn als je een aantal kaarsen hebt gemaakt en je vervolgens vergeet wat je goed of fout hebt gedaan.
2. Kies de juiste materialen
Aan het begin kan het best een uitdaging zijn om de juiste materialen te kiezen. Er is namelijk zoveel te koop en waar kies je dan uit? Voor iedere kaars is er een gouden combinatie wat werkt. Nu is het de uitdaging deze perfecte combinatie te vinden.
Kaarsen was
Er worden een heleboel soorten kaarsenwas verkocht. Voordat je allerlei soorten gaat inslaan is het handig om de volgende dingen te bedenken: Wat voor soort kaarsen ga ik maken en wat is mijn budget?
Paraffine was
De meest gebruikte soort kaarsenwas in de winkel is paraffine was, dit is namelijk ook gelijk de betaalbaarste was. Paraffine brandt helder en houdt de geur goed vast. Ook is hij makkelijk te verwerken. Een goede optie zou je dus zeggen? Helaas is het grootste nadeel van paraffine is dat het een bijproduct van aardolie is en dus schadelijk wanneer je de kaars aansteekt.
Soja was
Onze keuze is sojawas. Het is namelijk een hele duurzame optie. Sojawas wordt gemaakt van sojabonen. Het smelt bij een lage temperatuur en geeft een schone verbranding zonder roetvorming. Sojawas heeft wel de neiging om te krimpen en frosting te vertonen, vooral in glazen potjes. Wil je figuurkaarsen maken dan is Kerasoy 4120 een verstandige keuze. Wil je mooie kaarsen maken voor in een glazen potje kies dan voor een containerkaarsen sojawas.
Lont
Veel verkopers van kaarsenlont hebben een tabel voor de lont die ze verkopen. Maak van deze tabel goed gebruik. Met deze tabel kun je namelijk zien welke lont je nodig hebt en eigenlijk heeft de tabel altijd gelijk. Op een paar uitzonderingen na natuurlijk. Heeft de verkoper van de lont geen tabel dan kun je beter op zoek naar een andere verkoper. Anders ben je blind aan het varen en zul je veel moeten experimenteren, dit is voor beginners niet aan te raden.
3. Gebruik niet te veel parfum
Het kan heel verleidelijk zijn om lekker veel parfum te gebruiken. Zo ruik je de kaars tenminste goed, toch? Helaas is dit een veel gemaakte fout. Mogelijk kan de kaars daarna moeite hebben om te branden. Een overmaat van parfum kan namelijk de lont verstikken. Waardoor de vlam steeds kleiner wordt en zelfs dooft. Ook kan de geur te intens worden waardoor je de kaars niet graag laat branden.
De ideale hoeveelheid parfum is een beetje afhankelijk van de was. Voor sojawas ligt dit meestal rond de 6-8% en bij paraffine rond de 8-10%. Natuurlijk komen we hierbij weer terug op punt nummer 1. Probeer te experimenteren.
4. Wees geduldig en laat de kaars langzaam afkoelen
Alle mooie dingen hebben tijd nodig. Dit is niet anders voor het maken van kaarsen. Laat nadat je de was gegoten hebt de kaars heel langzaam afkoelen. Dit kan je doen door de kamertemperatuur wat te verhogen of door iets op de kaars te zetten zoals een vaas of een maatbeker. Hierdoor geef je de kaars een goede kans op gelijkmatige uitharding. Doe je dit niet, dan heb je grote kans op frosting of deuken en scheuren in je kaars.
Geef de kaars de tijd om te curen
Wanneer je net die prachtige kaars hebt gemaakt dan kun je natuurlijk niet wachten om hem gelijk aan te steken. Laat je kaars minimaal 2 dagen tot een week staan om hem volledig uit te laten harden. Dan zal de geur beter naar voren komen wanneer je de kaars brandt. Deze term noemen we uitharden of curen. Dan geef je de was de tijd om de geurstoffen goed op te nemen en zich compleet te ontwikkelen.
Doe je dit niet dan is er een risico dat de kaars sneller brand als de bedoeling is. Hierdoor heb je risico op tunneling en dat wilt natuurlijk niemand!
5. Leer van je fouten en blijf rustig
Schiet niet gelijk in paniek als er iets mis gaat. Neem even een stapje terug en observeer. Veel cosmetische dingen zijn achteraf nog op te lossen met een haardroger of een heteluchtpistool. Heb je bijvoorbeeld last van wet spots? Dan kun je met een haardroger of heteluchtpistool de wanden en de bovenkant opnieuw smelten. Daarna laat je de kaars rustig afkoelen en voilà, geen last meer van wet spots. Ook luchtbellen of een ongelijke bovenkant van de kaars kun je met deze methode eenvoudig oplossen.