Close up van een lavendelplant en zonsondergang

Waarom lavendelolie zo populair is: Dit zijn de voordelen

Eeuwenlang wordt lavendelolie al gebruikt voor allerlei toepassingen. Het meest bekende voordeel van lavendel is natuurlijk dat het een ontspannend effect heeft op lichaam en geest. Buiten de specifieke geur en kleur van lavendelolie heeft het nog veel meer te bieden. Wat dat precies is gaan we in dit artikel achter komen!

Wat is Lavendelolie?

Pure lavendelolie is natuurlijk afkomstig van de bloemen van de lavendelplant. Van de plant wordt door middel van stoomdestillatie de etherische olie gewonnen.

Olie van lavendel werd voor het eerst gebruikt in het oude Egypte. Daar speelde de olie een rol in het mummificatieproces. Later werd het door zowel de Egyptenaren als de Grieken en de Romeinen gebruikt als badadditief. 

Er is ook synthetische olie (parfum) in de omloop wat dus niet van de lavendelplant afkomstig is. Het grote verschil hiermee is dat de synthetische variant wel de heerlijke geur heeft, maar niet de geneeskrachtige eigenschappen. 

Een flesje lavendelolie samen met een lavendelplant en lavendelzeep

De voordelen van lavendelolie

Er zijn enorm veel voordelen te vinden op internet over natuurlijke lavendel olie, natuurlijk is niet alles wat op internet staat waar. Daarom behandelen we alleen de belangrijkste feiten die door de wetenschap zijn bevestigd. 

Slapen en ontspannen

Op nummer 1 staat natuurlijk de rustgevende werking van de Lavendula angustifiolia plant. Sommige gebruiken het in de thee of als aromatherapie in de kamer om lekker te kunnen slapen. 

Hier zijn meerdere studies op uitgevoerd en ik denk dat ik wel voor iedereen kan spreken die dit heeft geprobeerd dat je een stuk lekkerder slaap met de geur van lavendel. Ook bevestigt het onderzoek dat het vooral mensen kan helpen die een slaapstoornis hebben.

De geur van de olie heeft een bewezen effect op je zenuwstelsel. Waaronder ook het gedeelte van je hersenen wat zorgt voor je emoties. Verder kan het je hartslag verlagen. Net als je bloeddruk verlagen en het cortisolniveau.  Hierdoor kun je dus beter slapen en ontspannen

Tegen stress en angst

Vooral mensen met een druk leven kunnen wel eens last hebben van stress. Na een lange stressvolle dag kunnen een paar druppels wonderen doen om je lichaam en geest tot rust te brengen. Dit komt door de werking op het zenuwstelsel en door de verlaging van het cortisolniveau. Ook wordt het gedeelte wat je emoties bepaald op een goede manier aangesproken. 

Hoofdpijn en migraine

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn of migraine. Hierdoor kunnen sommige simpele taken een behoorlijke vervelende klus worden. Hierbij kan de geur van lavendelolie je snel helpen. Uit een onderzoek is gebleken dat de meeste mensen na het ruiken van lavendelolie hun migraine of hoofdpijn als veel minder pijnlijk ervaren. Vooral als je chronisch last hebt van hoofdpijn kan dit een fijne manier van verlichting zijn. Het helpt namelijk niet alleen om de pijn te verlichten. Het kan ook de basis van de klachten aanpakken wat meestal spanning en stress zijn.

Acne en eczeem

Huidproblemen zoals acne en eczeem zijn altijd vervelend. Gelukkig kan het gebruik van lavendel wat verlichting bieden. Lavendel heeft ook een antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschap. Dit remt de bacterie die acne kan veroorzaken.

Verder is het kalmerend voor de huid. Hierdoor zal jeuk en irritatie vooral bij eczeem sterk kan verminderen.

De manieren waarop lavendel gebruikt kan worden

Om gebruik te maken van de goede eigenschappen van lavendel kan het op veel manieren gebruikt worden. Dit zijn de manieren hoe lavendel bijvoorbeeld gebruikt wordt:

  • In een diffuser
  • Kaarsen
  • Huidverzorging
  • Zeep
  • Medicijnen
  • Thee

 Onze favoriete producten met lavendelolie

Aangezien lavendelolie zo’n veelzijdige topper is, gebruiken we dit ook graag in onze producten. Zo hebben we in ons assortiment de volgende producten:

  • Kaars met gedroogde lavendel en lavendelolie
  • Waxmelt met lavendelolie

Waar wacht je nog op? Bestel ze snel online en binnen de kortste keren kun je lekker ontspannen na een lange werkdag met de heerlijke geur van echte lavendelolie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Vragen?